Færderseilasen 2019

Færder_Fredag (12 of 17).jpg
 
 

Fjorårsvinneren om Færderseilasen:

– Det er prestisje bare å delta!

Færderveteran Morten Christensen mener det er stort å bare delta i Færderseilasen. Verdens største overnattingsseilas har plass til alle; fra den ambisiøse regattaseileren som vil først i mål, til den glade turseileren som priser naturopplevelsen gjennom sommernatten.

Fredag 14. juni klokken 14.00 markerer kanonen på Akershus festning starten for den første regattaklassen i den 73. Færderseilasen.

Båtene starter som vanlig utenfor Aker Brygge og setter kursen mot Drøbaksundet før de seiler videre ut Oslofjorden. Noen seiler helt til Færder fyr før de vender og seiler tilbake til Tønsberg, som er seilasens målby.

Regatta eller TurGlede?

Mange kvier seg for å seile gjennom de tette startfeltene med båter i alle retninger, og velger av den grunn isteden TurGlede-klassen. Men også flere erfarne regattaseilere velger TurGlede hvis turopplevelsen er viktigere enn å komme først.

Blant dem som har gått over fra ordinær klassestart til TurGlede, er jentelaget til Ingerid Andresen Sveen, som stiller for 14. gang med Ingerids båt «Frk. Andresen».

– Hyggen om bord er viktig for jentene i «Frk. Andresen». Derfor passer TurGlede-konseptet utmerket for en skipper med mannskap, som med årene har fått mer fokus på TurGlede enn regatta, sier Ingerid Andresen Sveen.

TurGlede-seilerne har valgfritt starttidspunkt mellom klokken 06.00 og klokken 11.00 på morgenen og mellom klokken 17.00 og 21.00 på ettermiddagen. Her kan du med andre ord velge om du vil starte grytidlig og muligens komme tidlig inn, eller få med deg arbeidsdagen før du setter deg i båten og heiser seilene. Siden TurGlede ble lansert i 2015, har antallet deltakere i denne klassen ligget på rundt 100 båter.

Siden båtene i TurGlede starter på ulike tidspunkt, kan ha ulik seilføring og svært ulike egenskaper, seiler de ikke nødvendigvis under samme forutsetninger. Derfor er konkurranseelementet i denne klassen noe uforutsigbart, så hvis du seiler for å konkurrere bør du starte i en annen klasse.

Herlig regatta før sommerferien

– Færderseilasen er verdens største overnattingsregatta, og det er prestisje bare å delta, sier Morten Christensen.

Sammen med mannskapet knuste han all motstand og vant på korrigert tid med sin Bavaria 35 Match «Betty Boop» i 2018.

– Selv om det er klasseinndeling får man testet seg mot «alle», og den lyse og milde sommernatten er i seg selv en spesiell opplevelse, understreker bavariaseileren, som beskriver seilasen som en herlig regatta før sommerferien slår inn for fullt.

DiDerre på brygga

For tredje året på rad arrangeres Færderfestivalen parallelt med Færderseilasen. Den tre dager lange festivalen markerer også starten på sommeren i vestfoldbyen Tønsberg, og byr på liv og røre. Fredag blir det konsert i Foynhagen, lørdag avholdes konserten på Lindahlplan på brygga, og søndag inviteres barna til lek og moro i Gunnarsbøparken.

DiDerre har spilt i Tønsberg tidligere, og er allerede klare for sommerens festival. Her er det med andre ord duket for både en mulig Rumba med Gunn og 14 jenter i god sommerstemning. Vinnie har også meldt seg på til lørdagsfesten.

Melder du deg på før 15. mai, har du mulighet til å kjøpe konsertbilletter for under halv pris via påmeldingssystemet.

Regattakontor og Race Bar

Tilbakemeldingene fra i fjor viser at de fleste deltakerne ønsker et eget bartilbud for seilerne i Tønsberg. Derfor kjører vi også i år Race Bar på Støperiet med eget opplegg og eget område for seilerne. Mer informasjon om Race Bar kommer på hjemmesiden og facebooksidene i løpet av de neste ukene. På Støperiet finner du også regattakontoret.

Premieutdelingen flyttes i år fra Foynhagen til Race Bar/regattakontoret på Støperiet. Premieutdelingen starter søndag klokken 09, mens Line honours deles ut under konserten lørdag kveld.

Vi gleder oss til årets Færderseilas og ser frem til å se dere i Tønsberg!

Her finner du alt om Færderseilasen 2019.